Oh ja, het Pieterpad! Met al dat Zuid-Amerikaanse geweld zou je bijna vergeten dat Nederland ook heel mooi is. Tenminste, dat willen de bedenkers van het Pieterpad ons wijsmaken. Nog steeds staat de deadline om het Pieterpad gelopen te hebben voor 1 januari 2012 en dus vertrekken we vrij snel na terugkomst in Nederland naar het pittoreske Rolde, nabij Assen, waar we waren opgehouden.

In Rolde worden we meteen verblijd met een stapel hunebedden. De tocht gaat eerst recht langs een al lang niet meer gebruikte oude spoorlijn. We lopen eerst een stuk door weilanden en al snel gaan we over zandpaden de bossen in. We lopen langs de plassen van het Meindersveen.

Iets verderop passeren we een groep schapen. De herder ontbreekt en deze groep schapen doet ons uit de buurt blijven, want ze hebben vervaarlijke hoorns. De tocht gaat verder door het bos en langs een lange weg komen we aan het einde van de dag Schoonloo binnen.

In Schoonloo zitten we in het schitterende hotelletje ‘De Loohoeve’ http://www.deloohoeve.nl/. In het bijbehorende restaurant en de brasserie kun je nog erg goed eten ook. Het is het enige wat in het buurtschap te doen is en we weten ons er goed te vermaken.

De volgende dag gaan we verder in de richting van Sleen. Op deze route passeren we aangelegde boswachterijen – een eeuw geleden was dit allemaal nog turf klaar om gestoken te worden. Zoals de boswachterij Schoonloo.

Ondanks dat het begin april is, is het erg mooi weer. We komen langs het Ellertsveld (je weet wel, van Ellert en Brammert) en het Slenerzand, het Zweelooerveld, een groot stuifzandgebied. Maar natuurlijk gaan we ook op bedevaart naar het eerste Pieterpadmonument. We prevelen even wat ter ere van Bertje en Toos, maken een grote bocht om Noord-Sleen heen, zodat we in Zuid-Sleen (beter bekend als Sleen) aankomen. We nemen daar de bus naar Emmen, en dan weer terug naar Amsterdam.