Teun en Annette

en hun doldwaze belevenissen

Month: April 2011

Kanalen en boswachterijen

Het is Pasen. We maken er een lang weekend van en de weersverwachting is weer uitstekend. Nu alleen de helse tocht naar het startpunt in Sleen doorstaan [met het openbaar vervoer ja!]. Aangekomen in Sleen besluiten we eerst uitgebreid te gaan lunchen. Snel na vertrek uit Sleen komen we een paar vrienden uit Zuid-Amerika tegen: een alpacaboerderij! Wat die beesten in ons klimaat te doen hebben weten we niet, maar het is toch leuk om te zien. We waren al gewaarschuwd voor de etappe naar Coevorden en inderdaad. Een groot deel van de dag lopen we over geasfalteerde wegen, kilometers lang langs hetzelfde kanaal, en dorpen met illustere namen als Holsloot en Den Hool. Een enkel brinkdorp (we zijn inmiddels fan) brengt een mooie uitzondering. Uiteindelijk doemt Coevorden grijs en grauw op, en we lopen de stad binnen langs het Stieltjeskanaal waar maar geen einde aan lijkt te komen. We overnachten in het Best Western van Coevorden en eten in een gezellig eetcafétje waar de eigenaren verrukt opkijken om op zaterdagavond gasten te mogen ontvangen. We kletsen wat af en gaan na een goed glas ganzenbitter naar bed.


Meteen als we Coevorden verlaten wordt het mooi. We lopen de stad uit door een bescheiden natuurgebiedje met plotseling een monument, de ‘Poort van Drenthe’, eigenlijk een door moderne mensen gemaakt hunebed.

De tocht vervolgt door een mooi akkerland. We lopen over weilanden en langs slootjes de provincie Drenthe uit. Het dorpje Gramsbergen wordt onze lunchplek. Ook hier zien we een klein Pieterpadmonumentje. We lopen langs klassieke boerderijtjes in een door paardenbloemen wel erg romantische omgeving. Vlak voordat we in Hardenberg zijn, mogen we nog een stukje door het Engelandse Bos lopen; de zon schijnt fel en zonnebrandcreme hebben we uiteraard niet bij ons. Langs de Vecht lopen we Hardenberg binnen.

In Hardenberg slapen we in een soort werkverschaffingsproject voor mensen met een ‘arbeidshandicap’. Omdat het Pasen is krijgen we de sleutel en moeten we die de volgende dag maar op een afgesproken plekje leggen. We hebben die avond een tafeltje in sterrestaurant ‘De Bokkepruik’ (www.bokkepruik.nl). De eerste paar gangen zitten we buiten op het fraaie terras, daarna verplaatsen we naar binnen. Wat een heerlijke avond!
Via een paar mooie brinkdorpen, Boswachterij Hardenberg en Boswachterij Ommen komen we dan aan in Ommen. Tijd om weer naar huis te gaan!

Durf te turven!

Oh ja, het Pieterpad! Met al dat Zuid-Amerikaanse geweld zou je bijna vergeten dat Nederland ook heel mooi is. Tenminste, dat willen de bedenkers van het Pieterpad ons wijsmaken. Nog steeds staat de deadline om het Pieterpad gelopen te hebben voor 1 januari 2012 en dus vertrekken we vrij snel na terugkomst in Nederland naar het pittoreske Rolde, nabij Assen, waar we waren opgehouden.

In Rolde worden we meteen verblijd met een stapel hunebedden. De tocht gaat eerst recht langs een al lang niet meer gebruikte oude spoorlijn. We lopen eerst een stuk door weilanden en al snel gaan we over zandpaden de bossen in. We lopen langs de plassen van het Meindersveen.

Iets verderop passeren we een groep schapen. De herder ontbreekt en deze groep schapen doet ons uit de buurt blijven, want ze hebben vervaarlijke hoorns. De tocht gaat verder door het bos en langs een lange weg komen we aan het einde van de dag Schoonloo binnen.

In Schoonloo zitten we in het schitterende hotelletje ‘De Loohoeve’ http://www.deloohoeve.nl/. In het bijbehorende restaurant en de brasserie kun je nog erg goed eten ook. Het is het enige wat in het buurtschap te doen is en we weten ons er goed te vermaken.

De volgende dag gaan we verder in de richting van Sleen. Op deze route passeren we aangelegde boswachterijen – een eeuw geleden was dit allemaal nog turf klaar om gestoken te worden. Zoals de boswachterij Schoonloo.

Ondanks dat het begin april is, is het erg mooi weer. We komen langs het Ellertsveld (je weet wel, van Ellert en Brammert) en het Slenerzand, het Zweelooerveld, een groot stuifzandgebied. Maar natuurlijk gaan we ook op bedevaart naar het eerste Pieterpadmonument. We prevelen even wat ter ere van Bertje en Toos, maken een grote bocht om Noord-Sleen heen, zodat we in Zuid-Sleen (beter bekend als Sleen) aankomen. We nemen daar de bus naar Emmen, en dan weer terug naar Amsterdam.

 

 

 

© 2024 Teun en Annette

Theme by Anders NorenUp ↑